sâmbătă, 3 decembrie 2011

Aproximativ .... Inchidere centralizata auto

download schemaMicrocontrollerele de genul PIC16, 18 sau ATMEGA (si in variante ARDUINO), ne usureaza viata (a se citi "proiectele") de zi cu zi. Ce mi-am propus sa fac, implica utilizarea excesiva a componentelor discrete pe langa care am adaugat niscaiva integrate (fie laudate seriile 4000 si 7400 care ne-au dat batai de cap de dinainte de a ne naste).
Referitor la montajul de fata, am vrut sa integrez un dimmer de lumini in habitaclu si o alarma in circuitul de inchidere centralizata care deviaza binisor de la standarde. Sa incepem ...

Nu va recomand sa va distrugeti bunatate de cine stie ce FORD, LOGAN, FIAT sau ce mai stiu eu ce fel de masina pe care o folositi zilnic la serviciu pentru ca veti gauri zdravan portierele si stalpii care apoi vor ridica mari semne de intrebare la targ cand adaugati la pret si ("- Am schema de pe internet, nene!").
Folositi Dacia bunicilor, sau ce Golf 1 / 2 aveti la indemana (sau a vecinilor, s.a.m.d. :D).

Principiul inchiderii nu foloseste omniprezentele actuatoare cu 2 sau 5 fire pe care toti stiu cum sa le monteze, si cam ce fire sa taie ca sa nu mai functioneze (aviz amatorilor! :))) ), ci se bucura de forta unor solenoizi, mari consumatori de curent, pentru a debloca usile autoturismului. Deblocarea mecanica a usilor sare din schema in afara cazului in care vreti sa adaugati o parghie sau un cablu de ambreiaj strategic montat in asa fel incat sa aveti acces in interiorul masinii daca se arde ceva pe la montaj.
Buton ANTI-VANDAL

Renuntati la butoanele mecanice din portiere si montati switch-uri ANTI-VANDAL monostabile cu contacte deschise (NO) in exteriorul portierelor, ca acesta din poza:
Aceste butoane vor fi folosite pentru deschiderea portierelor si portbagajului.
Pe interior renuntati la parghia mecanica de deschidere si montati alte butoane tot monostabile NO dupa placul vostru.


Cam asa arata portierele unei masini iar in figura aveti desenati solenoizii si 2 posibilitati de montare:
- la portiera din stanga (fata) solenoidul actioneaza printr-o tija angrenajul mecanic prezent pe usa
- la portiera din dreapta tija de actiune a solenoidului trece prin portiera infingandu-se in vreun orificiu frumos executat in caroseria masinii.

Aici totul tine de optiuni personale, montati solenoizii unde credeti si in orice pozitie vreti in limita spatiului disponibil.

Sa trecem la electronica:

Aveti nevoie de un modul de inchidere centralizata cu telecomanda (cele din comert gen THUNDER sunt  potrivite pentru proiect, costa intre 70 si 90 lei, FARA ACTUATOARE, MOTORASE). In general modulele de genul asta contin relee cu contacte SPDT actionate timp de 2.5s sau 4s (selectabil).
Aici avem schema cu 3 sectiuni, fiecare cu scopul ei.

download

1. Control lumini

Repejor folosim un clasic 741 ca driver pentru tranzistorul MJE3055 care poate fi inlocuit cu 2N3055 bine racit daca vreti puteri mai mai sau becuri cu halogen. In schema actuala am folosit iluminat cu leduri ca sa nu incing tranzistorii. Ideea e in felul urmator, cand deschideti portiera (buton lumina usi din sectiunea a 2-a), releul reed aplica 12v pe pinul 3 al 741 si incarca condensatorul de 22uf (eu am folosit in final unul de 100uf), care, dupa inchiderea usilor se descarca prin semireglabilul de 100k variind in acest fel si tensiunea de la iesirea pe pinul 6 al lui 741 aplicata prin rezistorul de 1k in baza tranzistorului MJE3055, acesta din urma stingand incet ledurile.

Mai avem un MJE3055 in partea stanga folosit pentru a aprinde scurt luminile in interior in momentul deblocarii portierelor.

2. Control inchidere:

Ne invartim in jurul unui bistabil 4013B care este comandat de iesirile releelor SPDT prezente pe modulul cu telecomanda (nu este in schema).
Releele sunt initial in pozitia NC (logic!) si apoi in functie de dorinta, la deblocare, releul respectiv trece in pozitia NO timp de 2.5 secunde iar la blocare, celalalt releu trece deasemenea in pozitia NO pt aceeasi durata de timp.
Ideeea e simpla, releul pentru DEBLOCARE de pe modulul cu telecomanda trimite un impuls pozitiv prin 3 rezistori de 1k catre tranzistorul ce comanda iluminatul interior, catre pinul de reset al circuitului de alarma si catre cele 2 intrari "clock" ale bistabilului 4013B (pinii 3 si 11). Bistabilul comuta iar tranzistorul MJE3055 conectat la pinul 1 este saturat si are un curent de mers in gol de aprox 12mA. In acest moment toate butoanele ANDI-VANDAL montate in exteriorul portierelor, comanda releele de forta a solenoizilor prin tranzistorul deschis iar alarma este inactiva. Cealalta jumatate a bistabilului se ocupa cu comutarea unor leduri (verde si rosu) pentru a indica starea circuitului (blocat-rosu, deblocat-verde). Nu uitati de diodele de protectie (1N4007) pentru fiecare releu.
La deschiderea portierelor, butonul "lumini usi" activeaza releul reed (sectiunea 1), si totodata iluminatul interior (aici am sa adaug un senzor de lumina ca sa nu irosim miliamperii pe timp de zi).

Pentru BLOCARE, releul SPDT de pe modulul cu telecomanda conecteaza prin contactele NC, pinii de reset ai 4013B, si anume 4 si 10, la minus (0 logic) iar prin comanda de blocare, aplica un impuls scurt pozitiv (1 logic) prin rezistorul de 1k pinilor respectivi. In acest mod bistabilul isi comuta iar starea  si tranzistorul legat la pinul 1 nemaifiind saturat butoanele pentru deschiderea portierelor, respectiv cele de comanda a luminilor se comporta ... DIFERIT.

3. Control alarma

De ce diferit? Pentru ca ele functioneaza, dar pentru alt scop. La fiecare apasare sau deschidere de usa butoanele trimit un impuls pozitiv, preluat de la bobinajul releelor, prin rezistorul de 1k catre numaratorul 4017. Intrarea "clock" a acestuia (pinul 14) este legata la masa printr-un rezistor de 10k si totodata legata direct la colectorul tranzistorului de comanda a inchiderii.
In acest mod la fiecare apasare numaratorul mai inregistreaza cate un impuls pozitiv si comuta pozitiv iesirile care sunt conectate printr-un comutator montat pe pcb (DIP-switch) cu 10 pozitii catre tranzistorul de comanda a sirenei.
Am specificat si o intrare pentru alti senzori (vibratie, laser, infrarosu, samd) care va trebui sa primeasca un impusa pozitiv pentru a comanda prin dioda 1N4148 intrarea lui 4017 iar acesta sa inregistreze o noua eroare.
Acum ramane sa stabiliti cate erori vreti sa se inregistreze inainte de a porni alarma. Conectati de ex iesirea 2 (pinul 4) si la a 2-a apasare a oricarui buton in portiere, alarma va declansa.
In schema de fata alarma se opreste doar prin comanda de deblocare.

Am folosit tranzistori MJE3055 pentru ca am o sumedenie la dispozitie dar cu siguranta sunt prea puternici pentru cerintele montajului.

Poze ale circuitului in lucru si ceva filmari in curand ...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu